Je moet er niet aan denken dat het jou overkomt, maar 7.000 keer per jaar vliegt er ergens in Nederland een woning in brand. Of de getroffen bewoners de brand wel of niet overleven hangt vooral af van hoe goed ze op brand zijn voorbereid. Het loont dus de moeite vooraf maatregelen te nemen. Maar ja, welke? Hieronder lees je hoe je jouw woning en gezin in 5 stappen goed op een mogelijke brand voorbereidt.

1. Maak een vluchtplan

Bekijk via welke routes je jouw woning in geval van brand veilig kunt verlaten. Spreek onderling duidelijk af wie welk kind en/of dier veilig naar buiten loodst. Oefen dit 4 keer per jaar. Zo kun je snel handelen als de nood echt aan de man is.

2. Hou vluchtroutes vrij

Haal grote obstakels in verkeersruimten, zoals gang en overloop, weg. Zorg ook dat je deuren en ramen goed bereikbaar zijn en blijven. Een beginnend brandje kan namelijk binnen 3 minuten omslaan in een grote, uitslaande brand met dodelijke rookontwikkeling. Wel zo fijn als je op je weg naar buiten dan niet struikelt over stapels kranten, wasgoed of kinderspeelgoed.

3. Geef je huissleutels een vaste plek

Om geboefte buiten te houden, doe je vast ’s nachts alle deuren op slot. Prima gewoonte, maar zorg er wel voor dat de sleutels van de sloten een vaste, goed bereikbare plek hebben. Zo kan je ze ‘blind’ vinden en alle deuren in een handomdraai openen.

4. Leg een goede zaklamp naast je bed

Het grootste probleem van brand is vaak niet eens het oplaaiende vuur, maar de giftige, zwarte rook die zich daarbij razendsnel verspreidt. Om bij brand toch nog je weg te kunnen vinden, doe je er verstandig aan een goede zaklamp naast je bed te leggen. En blijf zo laag mogelijk bij de grond als je naar buiten gaat, want rook stijgt altijd op.

5. Hang rookmelders op

De makkelijkste manier om de brandveiligheid van je woning flink te verhogen en je kansen om een eventuele woningbrand te overleven aanzienlijk te vergroten, is rookmelders ophangen. Een betere investering in je gezondheid en welzijn is nauwelijks denkbaar! Dus… heb je geen rookmelders in huis? Schaf er dan deze week nog voor elke verdieping van je huis eentje aan en hang ze bij thuiskomst meteen op de juiste plek op.

Mail & winactie ‘FirstAlert SC05CE rook- en koolmonoxidemelder’

FirstAlert SC05CEEen goede rook- en koolmonoxidemelder is bijvoorbeeld de FirstAlert SC05CE, die op batterijen werkt en daardoor makkelijk overal op te hangen is. Hij waarschuwt je niet alleen bij rook en koolmonoxide, maar geeft ook een seintje als de batterij bijna op is. En je hoeft er geen app voor te installeren!

Wil jij kans maken op deze betrouwbare rook- en koolmonoxidemelder t.w.v. € 39,99? Mail ons dan vóór 31 maart 2019 jouw favoriete huis-, tuin- en keukentip. Wie weet word jij dan winnaar of winnares van deze onmisbare rook- en koolmonoxidemelder, waarmee je jouw huis in een klap een stuk brandveiliger maakt.

© De HuishoudCoach – Els Jacobs.

Elke maand onze tips gratis in je inbox?

Abonneer je gratis op onze tips!