Declareren van je zorgkosten
Behoor jij ook tot de ruim 30% Nederlanders die geld laat liggen, doordat je zorgkosten regelmatig niet declareert? Zonde van je zuurverdiende centen. Want bij een modaal netto maandinkomen van €1950,- moet je voor een niet gedeclareerd bedrag van €90,- een volle dag werken! Nu is je ziektekosten declareren natuurlijk ontzettend saai. Maar de wetenschap dat jouw inspanningen rijkelijk beloond zullen worden kan je misschien op weg helpen, evenals de volgende tips…

Je ziektekosten declareren in 6 stappen

1. Download het declaratieformulier van de website van je zorgverzekeraar

Op de website van de meeste zorgverzekeraars kun je het officiële declaratieformulier in een handomdraai vinden. Download het formulier. Print het uit, tenzij je ervoor kiest om het online in te vullen. Laat in dat geval het invulscherm openstaan. Natuurlijk kun je ook het papieren exemplaar gebruiken, dat je doorgaans aan het begin van ieder verzekeringsjaar van je verzekeraar ontvangt.

2. Verzamel alle nog te declareren facturen van de afgelopen 2 jaar

De meeste zorgverzekeraars hanteren een maximale declaratietermijn van 2 jaar, dus het loont de moeite om ook oudere facturen van 2013 en 2014 op te sturen. Is je stapeltje compleet? Vis de herinneringen en pakbonnen eruit, want deze kun je niet indienen, en leg de resterende, originele facturen in chronologische volgorde.

3. Vul het declaratieformulier zo volledig en duidelijk mogelijk in

Vul nu het declaratieformulier zo volledig en duidelijk mogelijk in, hetzij online hetzij op papier. De meeste zorgverzekeraars vragen om de volgende gegevens: factuurnummer, factuurdatum, naam behandelaar, naam en geboortedatum van de behandelde en of de kosten zijn gemaakt n.a.v. een ongeval of niet. Check ook even of je zorgverzekeraar jouw correcte (IBAN) bankrekeningnummer en tenaamstelling heeft, zodat je zeker weet dat jij straks de gelukkige ontvanger van het te innen bedrag zal zijn!

4. Maak een kopie van de originele facturen

Kies je voor online declareren, scan alle facturen dan in of fotografeer ze met je mobiele telefoon, voeg deze digitale documenten bij het online declaratieformulier en druk op de verzendknop. Maak in geval van een papieren declaratie een kopie van de facturen die je wilt declareren voor als je brief onderweg zoekraakt. De originele nota’s gaan straks immers naar je zorgverzekeraar, want zorgverzekeraars nemen geen declaraties van kopieen in behandeling.

5. Bevestig de originele facturen en het declaratieformulier met een paperclip aan elkaar

Gebruik geen plakband of nietjes; alle facturen worden namelijk ingescand en door je facturen alleen maar met een paperclip te bundelen, bespaar je de medewerkers van je zorgverzekeraar een hoop ergernis.

6. Stop je declaratie in de retourenvelop van je verzekeraar en doe hem op de bus

De meeste zorgverzekeraars sturen je eens in de zoveel tijd een leeg declaratieformulier plus bijbehorende retourenveloppe voor het verzenden van je declaraties. Heb je die enveloppe niet meer? Kijk dan op de website van je zorgverzekeraar wat het juiste adres is voor het indienen van declaraties; zo zorg je ervoor dat je paperassen op de juiste plek terecht komen en zo snel mogelijk worden afgehandeld en uitbetaald. Tel uit je winst!

Tip - Wil je jezelf in de toekomst veel werk besparen?

Regel dat je behandelaars zoveel mogelijk rechtstreeks door je zorgverzekeraar worden uitbetaald. Dan hoef je minder tot niets voor te schieten en kun je niet vergeten de rekeningen te declareren.

Tip - Digitaal declareren

Vandaag de dag kan je bij veel verzekeraars je ziektekosten ook digitaal declareren. Dit maakt het declareren van je ziektekosten stukken eenvoudiger:
  • Download de app van je zorgverzekeraar op je mobiele telefoon
  • Maak een gebruikersaam en wachtwoord aan
  • Leg alle facturen van te declareren ziektekosten klaar
  • Log via de app in
  • Klik op de optie declareren en volg de aanwijzingen op het scherm.
Over de schrijver
Professional organizer Els Jacobs van De HuishoudCoach is schrijver van boeken over opruimen, administreren, plannen en huishouden, waaronder de bestseller 'Organiseer je leven'. Daarnaast leidt ze al ruim 15 jaar nieuwe organizers op via de Opleiding Professional Organizer voor Particulieren en de Opleiding tot Organizer voor de Zakelijke Markt (zowel op locatie als online). En natuurlijk coacht ze ook zelf anderen nog steeds naar opgeruimder leven en effectiever werken.

Nooit meer de beste tips missen?

Abonneer je gratis op De HuishoudCoach Nieuwsbrief, die 10 x per jaar bij 20.000+ mensen in de inbox valt. 

Dan ontvang ook jij voortaan vanzelf onze nieuwste tips, boekrecensies, Mail & Win acties en meer.

Meer lezen?

Op onze site vind je 200+ artikelen over opruimen, administreren, plannen en poetsen