Er zijn weinig apparaten in huis die zo lastig schoon te krijgen zijn als een frituurpan of friteuse, maar natuurlijk laten we ons niet in de luren leggen door wat aangekoekt frituurvet! In deze boenklus van de maand lees je op welke manieren je jouw frituurpan of friteuse kunt schoonmaken. Kies de aanpak die je het meest aanspreekt en ga aan de slag, veel succes!

De uitdaging

Actie:          Frituurpan schoonmaken
Tijdsduur:  1/2 uur
Nodig:         Keukenpapier, afwasborstel of sponsje en schoonmaakmiddel (afwasmiddel, soda,  vaatwastablet of friteusereiniger)

Aan de slag met de frituurpan schoonmaken!

Algemene voorbereiding

Trek de stekker uit het stopcontact en haal het vet uit de frituurpan. Vloeibaar frituurvet dat nog geschikt is voor hergebruik, kun je zo lang in een lege frituurvetflacon opslaan; vast frituurvet kun je tijdelijk in een flinke pan bewaren.

Veeg de wanden van de lege binnenpan van de frituurpan of friteuse zo goed mogelijk schoon met een stuk keukenpapier, zodat je het meeste vet al verwijdert. Kies daarna één van onderstaande manieren om je friteuse écht goed te reinigen.

1. Frituurpan schoonmaken met afwasmiddel

Afwasmiddel is sterk ontvettend en dus uitermate geschikt om zowel de binnenpan, het mandje als het deksel van je frituurpan goed schoon te maken. Vul hiervoor je gootsteen met heet water, doe er een kneepje afwasmiddel bij en borstel de binnenpan, het mandje en het deksel van de frituurpan met de afwasborstel schoon.

Deze methode is het meest arbeidsintensief: niet alleen zul je flink moeten borstelen om al het vet te verwijderen, ook is het waarschijnlijk nodig het hete water met afwasmiddel regelmatig te vervangen om echt alle vettigheid weg te krijgen. Lees daarom vooral wat methode 2 inhoudt…

2. Frituurpan schoonmaken met behulp van vaatwasser en/of vaatwastablet

Een hele simpele, alternatieve manier van je frituurpan schoonmaken is handig gebruikmaken van de zegeningen van de vaatwasser. Mogen bepaalde onderdelen van jouw frituurpan in de vaatwasser (check hiervoor de gebruiksaanwijzing), doe daar dan je voordeel mee: stop de vaatwasbestendige onderdelen in de vaatwasser, zet de vaatwasser aan en drink zelf intussen een lekkere bak koffie of thee. Een kind kan de was doen ;-)!

Mogen de binnenpan en het mandje niet in de vaatwasser, gebruik dan de vaatwastablet-truc. Zet een raam open, vul de binnenpan van je frituurpan voor 3/4 met water, voeg een vaatwastablet toe, hang het mandje in de binnenpan, stel de temperatuur op maximaal 90 C in en zet de frituurpan 10 minuten aan. Leeg na afloop voorzichtig de binnenpan en spoel deze samen met het mandje goed onder de kraan na met heet water. In 9 van de 10 gevallen is je frituurpan nu van binnen brandschoon!

Vind je een vaatwastablet wat te agressief als schoonmaakmiddel? Kies dan voor optie 3…

3. Frituurpan schoonmaken met soda

Soda is net als afwasmiddel een geweldige ontvetter en uitermate geschikt om aangekoekt vet en vuil van RVS (roestvrij staal) te verwijderen. Vul de friteuse ongeveer voor 3/4 met water, voeg enkele eetlepels soda toe en hang het mandje in de binnenpan. Zet een raam open, steek de stekker in het stopcontact en stel de temperatuur op maximaal 90 C in. Breng het mengsel bijna aan de kook en laat het ongeveer 10 minuten staan.

Zet de frituurpan daarna weer uit, trek de stekker uit het stopcontact en gooi de binnenpan leeg in de gootsteen. Borstel zo nodig het losgeweekte vet en vuil van binnenpan en mandje weg met afwasborstel of spons en spoel beide onderdelen goed na met heet water. Ook op deze manier krijg je jouw frituurpan aan de binnenkant superschoon.

Heb je jouw friteuse lang veronachtzaamd en bieden de afwasmiddel-, vaatwastablet- en sodamethode niet langer soelaas? Zoek dan je toevlucht tot methode 4…

4. Frituurpan schoonmaken met een friteusereiniger

Ja, je leest het goed: er zijn inmiddels heuse friteusereinigers op de markt, waarmee je jouw frituurpan en toebehoren in een handomdraai weer blinkend schoon krijgt, als we de fabrikanten ervan mogen geloven. Zelf hebben we ten huize van De HuishoudCoach geen ervaring met deze officiële friteusereinigers, maar het lijkt ons het proberen waard als voorgaande methoden tekort schieten. Niet geschoten is tenslotte altijd mis!

De afronding

Is de frituurpan aan de binnenkant weer helemaal schoon? Spoel hem goed na met heet water en droog de binnenpan goed na met keukenpapier of een schone, niet pluizende theedoek.

Stort je daarna op de buitenkant van de friteuse; reinig deze met een zachte spons (geen schuurspons i.v.m. mogelijke krassen!) en een sopje van heet water met een kneepje afwasmiddel, paar eetlepels soda of een scheutje allesreiniger. Goed nadrogen, de frituurpan weer vullen met vet en klaar: frituren maar!

© De HuishoudCoach® – Els Jacobs

Bekijk meer boenklussen