Het geheim van een functioneel, goed ingericht huis is eigenlijk heel simpel: verdeel je huis in verschillende ruimten met elk hun eigen functie(s). En blijf heer en meester door in elke ruimte alleen die spullen te bewaren, die er daadwerkelijk met plezier worden gebruikt. Klinkt dat ingewikkelder dan het is? Hou je dan vast aan de volgende vijf vuistregels om wat vaste grond onder je voeten te krijgen.

1. Bewaar spullen alleen als ze jou blij maken en jij ze écht gebruikt!

Wist je dat in de meeste huishoudens pakweg 70 procent van de inboedel nooit wordt aangeraakt, laat staan gebruikt? Zonde van de ruimte natuurlijk. Temeer daar het om spullen gaat, die zich niet makkelijk laten organiseren, vanwege het simpele feit dat het ongeliefde rotzooi is waaraan jij nou eenmaal niet graag tijd en aandacht besteedt! Duld daarom alleen spullen in je huis die je blij maken en verban de rest naar de kringloopwinkel bij je in de buurt. Zo heeft een ander er plezier van. En komen bij jou je favoriete spullen vanzelf bovendrijven in je huis(houden). Dat is wel zo makkelijk organiseren!

2. Bewaar spullen alleen wáár je ze gebruikt

Waarom zou je nodeloos heen en weer hollen? Zet de strijkplank in de kamer waar je blouses en overhemden strijkt, bewaar nieuw printpapier in je werkkamer en leg schone hand- en theedoeken in een keukenkastje. Hoe dichter een voorwerp zich bij de plek van gebruik bevindt, hoe makkelijker en sneller jij je huishoudelijke taken kan afhandelen. Deel je huis daarom in activiteitenzones in en verdeel je spullen conform die zones: succes gegarandeerd! Het herinrichten van je huis op deze manier kan even tijd kosten, maar daar heb je dan ook de rest van je leven plezier van.

3. Bewaar spullen alleen per soort of activiteit

Er valt veel voor te zeggen om broeken bij broeken, sokken bij sokken en T-shirts bij T-shirts te bewaren. Maar soms kan het handiger zijn om alle spullen die je rondom één activiteit gebruikt bij elkaar op te bergen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je vaste sportoutfit, die je in een sporttas kan bewaren, of zwemspullen die je prima in een zwemtas kan opbergen. Zo ben je altijd binnen een minuut klaar voor vertrek.

4. Bewaar spullen alleen ín je kasten

Iedereen komt weleens in de verleiding om spullen onder het bed te schuiven. Of om ze op en achter kasten te bewaren. Mooier worden je spullen er niet van en je huis schoonmaken wordt zo ook een stuk lastiger. Maak schoon schip en bewaar spullen alleen ín je kasten. Dat oogt een stuk rustiger, maakt opruimen eenvoudiger en scheelt bergen stof en schoonmaaktijd.

5. Bewaar spullen uitsluitend op een vaste plek

Spullen zijn er uiteraard om gebruikt te worden, maar worden je tot last als ze na gebruik niet worden teruggelegd en een zwervend bestaan gaan leiden. Maak de drempel om op te ruimen voor jezelf zo laag mogelijk door elk voorwerp in huis een vaste, logische plek te geven. Zo bespaar je kostbare tijd en creëer je als bonus meteen extra ruimte in je hoofd.

Als je deze eenvoudige vuistregels in het achterhoofd houdt wanneer je spullen in jouw huis een plek geeft, gebruikt en weer opbergt, ontstaan vanzelf een fijn, goed ingericht huis, dat jou past als een jas!

© De HuishoudCoach – Els Jacobs

Wil jij ook opgeruimd(er) leven?

aan de slag met de huishoudcoach 2016Met het praktische en positieve boek ‘Aan de slag met De HuishoudCoach’ biedt De HuishoudCoach je:

* inzicht in de oorzaken en gevolgen van chaos in huis en hoofd
* simpele basismethoden voor succesvol opruimen, administreren, agenderen en poetsen
* 4 x 12 haalbare weekopdrachten waarmee je thuis direct aan de slag kunt
* een overzicht van beruchte valkuilen en beproefde oplossingen
* handige, online checklists

Deze geheel herziene, luxe editie van de bestseller ‘Aan de slag met De Huishoudcoach’ (2018, € 21,50, Forte Uitgevers), waarmee inmiddels al meer dan 25.000 mensen  thuis enthousiast de handen uit de mouwen hebben gestoken, is volledig geïllustreerd en voorzien van leeslint.

Ja, ik wil ‘Aan de slag’ bestellen