Als de zon er lekker op schijnt, valt het je misschien pas echt op: die gordijnen en vitrages kunnen ook wel eens een wasbeurt gebruiken! Nu staat gordijnen wassen waarschijnlijk niet bepaald hoog op je huishoudelijke verlanglijstje, maar wanneer je deze klus eenmaal klaart, blijkt dat het een fluitje van een cent is en dat je kamer er een heuse boost van krijgt!
Dus, doe mee met de boenklus van de maand juli en onderwerp je gordijnen en vitrage aan een goede wasbeurt!

De uitdaging

Actie:          Gordijnen wassen of vitrages reinigen
Tijdsduur: 2 uur
Nodig:        Wasmachine, fijnwasmiddel, 1 kussensloop per gordijn of vitrage, postelastiek(en) en zonnig weer

Aan de slag met gordijnen wassen

1. Haal op een warme dag de gordijnen en vitrages van de gordijnrails. Klop ze buiten voorzichtig uit om ze van het ergste stof te ontdoen.

2. Check de labels in de gordijnen en vitrages voor het juiste reinigingsprogramma. Gordijnen of vitrages waar een A, P of F op het label staat vermeld mogen alleen chemisch gereinigd worden; vouw deze op, doe ze in een grote plastic tas of vuilniszak en breng ze naar de stomerij. De overige gordijnen en vitrages kun je thuis wassen. Hoe? Dat lees je in stap 3 t/m 5.

3. Vouw per gordijn of vitrage de bovenrand met haken bij elkaar. Doe hier een kussensloop omheen en bindt deze stevig dicht met een postelastiek. Zo kun je de gordijnen of vitrages wassen zonder de haken eraf te hoeven halen en voorkom je tegelijkertijd dat de haken de stof beschadigen.

4. Stop een of meer gordijnen of vitrages in de wasmachine, en was deze in een niet te volle trommel op een lage temperatuur met relatief weinig fijnwasmiddel. Stel de centrifuge op de laagste stand in.

5. Haal na de wasbeurt de kussensloop van je gordijnen of vitrage, sla ze enigszins uit en hang ze nat weer op de rails, terwijl je ramen en deuren lekker open zet. Zo kunnen je gordijnen of vitrages makkelijk en snel drogen en trekken de meeste kreukels er helemaal vanzelf uit. Succes!

© De HuishoudCoach – Els Jacobs

Elke maand onze tips gratis in je inbox?

Abonneer je gratis op onze tips!