De koelkast is een onmisbaar huishoudelijk apparaat dat doorgaans intensief wordt gebruikt. Geregeld je koelkast schoonmaken is dus geen overbodige luxe. In deze boenklus van de maand kun je lezen hoe je dit klusje vakkundig klaart. Het enige wat je nodig hebt is wat tijd en energie en onderstaande schoonmaakspullen.

Actie:          Koelkast schoonmaken en herinrichten
Tijdsduur:  1/2 uur
Nodig:        Sopje met allesreiniger, vaatdoekje, oude tandenborstel, wattenstaafje(s). theedoek, evt. een stofzuiger.

De koelkast schoonmaken in 7 stappen

1. Zet je koelkast of de 0-stand of trek de stekker uit het stopcontact.

2. Haal alle producten er één voor één eruit en beslis wat ermee moet gebeuren: bewaren of wegdoen? Wees streng voor jezelf; dit is je kans om schoon schip te maken!

3. Is de koelkast helemaal leeg? Haal alle losse planken, rekjes en bakjes uit je koelkast en maak deze schoon bij de gootsteen. Gebruik hiervoor een sopje van warm water met een scheutje allesreiniger en een vaatdoekje en/of schuursponsje. Spoel alle onderdelen goed na met water en droog ze af met een schone theedoek.

4. Maak daarna de binnenkant van je koelkast lekker schoon met nieuw sopje en vaatdoek. Droog alles na met de theedoek. Let extra op:

  • de rubberen stootstrips van de deur. Gebruik hiervoor eventueel een oude tandenborstel; daarmee kun je vuil dat tussen de randjes zit simpel verwijderen.
  • het interne afvoerputje, dat zich doorgaans onderin je koelkast tegen de achterwand bevindt . Hierin kan zich namelijk vuil ophopen, waardoor het overtollige vocht uit de koelkast niet langer kan weglopen en er water in het afvoergootje komt te staan. Je kunt het afvoerputje, dat eruitziet als een klein gaatje ter grootte van een overhemdknoopje, het makkelijkst schoonmaken met een vochtig wattenstaafje.

5. Neem tot slot de buitenkant van de koelkast af, zodat je straks ook eer van je werk hebt wanneer de koelkastdeur dicht is ☺. Zo, dat ziet er goed uit!

6. Klaar met de koelkast schoonmaken? Zet je koelkast weer aan en richt hem opnieuw in:
• Bewaar verse groenten, fruit en kruiden in de groentelade
• Zet snel bedervende etenswaren, zoals vlees, vis, gevogelte en kliekjes op de onderste plank
• Bewaar melk, kaas, boter en geopende potten conserven op de middelste en bovenste planken van je koelkast.
• Parkeer overige levensmiddelen in de koelkastdeur
NB Zit het vriesvak van je koelkast bovenin in plaats van onderin? Draai deze indeling dan om!

7. Zit alles weer in je schone koelkast? Ruim alles wat je voor deze boenklus gebruikt hebt op en ga lekker een kwartiertje relaxen, je hebt het verdiend!

Tip – Heb je een vrijstaande koelkast? Dan is het bij je koelkast schoonmaken goed om ook een paar keer per jaar even aandacht te besteden aan de achterkant ervan. Daar zit een rooster, waar zich flink wat stof kan ophopen en dat je makkelijk kunt verwijderen met de stofzuiger. Zet het opzetborsteltje op de stofzuigerslang.en stofzuigen maar.

Tip – De koelkast schoonmaken is een stuk eenvoudiger wanneer je hiervoor het handigste moment kiest. Welk moment dat is? Vlak voordat je de wekelijkse boodschappen gaat doen, want dan is je koelkast waarschijnlijk het leegst.

Lezerstip – ‘Reinig de koelkast met een sopje van soda. Dan voeg je niet een nieuw luchtje van geparfumeerd schoonmaakmiddel toe en is je koelkast frisser.’ – Ank

© De HuishoudCoach® – Els Jacobs

Bekijk meer boenklussen