Een ware opruimhype heeft ze ontketend: de 30-jarige Marie Kondo uit Japan, die met haar boek The life-changing method of tidying up – in het Nederlands vertaald als Opgeruimd! – de bestsellerlijsten bestormt. In lezersreviews buitelen fervente voorstanders en tegenstanders van Kondo’s aanpak over elkaar heen. Tijd dus om het boek Opgeruimd! zelf eens te lezen en de balans op te maken!

Verfrissend

De basisgedachte van Opgeruimd! is dat je alleen spullen bewaart die je vreugde geven (‘spark joy’). Al is dit idee in zichzelf niet nieuw – Marla Cilley alias FlyLady schreef in 2002 in haar boek Sink Reflections al ‘Only keep the things you love’ – verfrissend is dat Kondo het accent bij opruimen vooral legt op de spullen die je wilt hóuden in plaats van wéggooien. Met andere woorden: op spullen die een positieve functie in je leven hebben, of het nu kleding, papieren, boeken, gebruiksvoorwerpen of memorabilia betreft.

Heerlijk rücksichtslos

Opgeruimd! is ook veruit het meest radicale opruimboek dat we ooit hebben gelezen. Kondo predikt het rücksichtslos wegdoen van álle spullen en papieren, waarvan je niet houdt. Misschien niet altijd even realistisch – er zijn tenslotte legio zaken die je geen vreugde geven maar niet zomaar weg kunnen, zoals vuilnisbakken en belastingpapieren – maar juist door deze compromisloosheid is Kondo’s advies geweldig stimulerend. Want zeg nou zelf: waarom zou je die 80% ‘huisraad en archief’, die je toch nooit gebruikt, eigenlijk langer in huis dulden?!

Unheimisch gevoel

Ondanks Marie Kondo ‘s verfrissende insteek en aanpak, bekruipt ons tijdens het lezen van Opgeruimd! echter ook een unheimisch gevoel. Uit de vele autobiografische fragmenten die het boek rijk is, komt Marie Kondo naar voren als een jonge vrouw, die een erg eenzame jeugd heeft gehad en zich meer verbonden weet met spullen dan met mensen. Voorwerpen worden door Marie Kondo niet alleen als bezield ervaren, wat op zich in lijn is met het Japanse Shintoïsme, maar door haar benaderd en behandeld als mensen van vlees en bloed. Zo hanteert ze strikte vouwmethoden om haar kleding de ruimte te geven, bedankt ze de spulletjes in haar handtas regelmatig hardop voor bewezen diensten en praat ze tegen haar sokken.

Ook lijken de adviezen van Kondo vooral toegesneden te zijn op de leefsituatie van jonge singles, die zich niet om de combinatie werk-zorg hoeven te bekommeren en geen rekening hoeven te houden met weerbarstige huisgenoten, die karrevrachten tekeningen, klusspullen en speelgoed naar binnen slepen en bergen liefde en aandacht opeisen, zodat weinig tijd rest voor grootschalig opruimen en zeer aandachtig onderhouden van spullen.

‘Beetje vreemd, maar wel lekker’

Al met al laat Opgeruimd van Marie Kondo zich het best omschrijven door de slogan die frisdrankproducent Rivella in de jaren ’90 voerde: ‘Een beetje vreemd, maar wél lekker!’. Dus laat je niet afleiden door Kondo’s uitvoerige persoonlijke memoires en neem ook niet elk advies te letterlijk, maar doe gewoon je voordeel met de flinke opruimimpuls die Opgeruimd van Marie Kondo je kan bieden vanwege haar prikkelende aanpak en heerlijke to-the-point uitspraken.

Wij raakten in elk geval al lezende opnieuw geënthousiasmeerd om weer eens lekker de bezem door een paar vergeten kasten te halen, al blijven we liever mét onze huisgenoten dan tégen onze sokken praten!

Alle info over Opgeruimd van Marie Kondo op een rijtje

‘Opgeruimd! De manier om orde en rust aan te brengen in je leven’ door Marie Kondo. Uitgeverij A.W. Bruna | 2015 | € 18,95

Bestel Opgeruimd van Marie Kondo bij Bol.com

© De HuishoudCoach – Els Jacobs

Elke maand onze tips gratis in je inbox?

Abonneer je gratis op onze tips!