Vind je het hoog tijd om thuis de opruim-achterstanden eens goed aan te pakken? Waak dan voor de meest gemaakte fout bij opruimen, die te alles te maken heeft met de veronachtzaamde plek waarop jij je pijlen gaat richten! Wanneer je nl. net zo redeneert als 95% van de Nederlanders en Belgen, zal je geneigd zijn te beginnen op de zolder, in de berging of in de garage.

De gedachte hierachter is heel logisch: wanneer er bergruimte is vrijgemaakt, kunnen ongebruikte spullen die uit andere ruimten uit huis komen, daar opgeborgen worden. ‘Goed idee!’, zou je zeggen. Maar niets is minder waar, want…

Eigenlijk is het maar héél soms zinvol om op zolder of in de berging of garage te starten met opruimen

Met een bergruimte beginnen bij opruimen heeft alleen zin als:

 • je huis al helemaal aan kant is en de zolder het sluitstuk is van eerdere, geslaagde opruim-inspanningen
 • de bergruimte op jouw zolder, vliering of garage geheel wordt opgeslokt door spullen uit een erfenis, waardoor jouw eigen seizoensartikelen en memorabilia noodgedwongen opgeslagen staan in de leefruimten van je woning of appartement
 • je hebt besloten om jouw zolder een nieuwe bestemming te geven, waardoor het van een passieve opbergplek een actieve gebruiksruimte wordt, waar gewerkt, gehobbyd, gelogeerd of gespeeld kan worden.

Maar in alle andere gevallen is jouw zolder, berging of garage echt de állerslechtste plek om met opruimen te starten!

Waar kun je dan doorgaans wél het beste beginnen met opruimen? 

Start met opruimen op een plek in huis waar je dagelijks komt en waaraan je je regelmatig flink ergert. Je komt dan al snel terecht in één van jouw

 • leefruimten, zoals de woonkamer, slaapkamer, keuken, badkamer of studeerkamer
 • verkeersruimten, zoals de hal of overloop

In een leefruimte of verkeersruimte beginnen met opruimen heeft namelijk drie voordelen

Ten eerste zal je direct profijt hebben van jouw inspanningen. Al je je op de zolder uitslooft, dan zal je na afloop gewoon weer terugkomen in je rommelige woonkamer of keuken. Maar kies je bijvoorbeeld voor het aanrechtblad of twee of drie keukenkastjes, dan heb je meteen dagelijks plezier van de tijd en energie die je erin hebt gestoken!

Ten tweede, doordat je meteen de vruchten van inspanningen plukt, is de kans groot dat je gemotiveerd wordt om nieuwe opruimklussen aan te pakken :-).

Ten derde – en dit is eigenlijk het aller-, allerbelangrijkste – helpt beginnen in een leef- of verkeersruimte jou om datgene te doen waar opruimen eigenlijk écht om draait en dat is: beslissingen nemen…

Ja, je leest het goed: opruimen is niets meer en niets minder dan beslissingen nemen!

 • Beslissingen nemen over wat je wel en wat je vooral niet wil bewaren.
 • Beslissingen nemen over waar je spullen, die je graag wil bewaren, zal opbergen.
 • En beslissingen nemen over wat je gaat doen met de spullen, waarvan je afstand doet.

Maar door te starten op zolder stel je hoogstwaarschijnlijk de belangrijkste beslissingen uit, namelijk de beslissingen over spullen die zich momenteel in jouw leef- en verkeersruimten bevinden en die jouw persoonlijke ruimte letterlijk en figuurlijk inperken. Dag in, dag uit.

‘Als jouw trap niet tegen de juiste muur staat, zal elke sport die je beklimt je alleen maar sneller naar het verkeerde eindpunt brengen’

Stephen Covey

Vaak is starten met opruimen op zolder dus verkapt uitstelgedrag

Gewoon, omdat je het moeilijk vindt om beslissingen te nemen over:

 • lelijke cadeaus die je recent hebt gekregen
 • mooie tekeningen die je (buur- of klein-)kinderen hebben gemaakt
 • ongebruikt keukengerei dat eens zo vreselijk handig leek
 • geërfde bijzettafeltjes die stof staan te happen naast de bank
 • stapels tijdschriften – nog in het cellofaantje – die je eigenlijk nog wil lezen
 • romans die je decennia terug hebt gelezen
 • bergen serviesgoed voor allerhande gelegenheden
 • enzovoort 🙂

En dus is de verleiding heel groot om op zolder te beginnen, zodat je al die woonkamer- en keukenspullen waarvan je niet weet wat je ermee aan moet, daar na afloop kan opbergen… zónder er een beslissing over genomen te hebben. Hierdoor versterk je echter het uitstelgedrag dat je graag wil doorbreken, ook al heb je het wel gevoel goed bezig te zijn.

De belangrijkste stap die je richting een opgeruimd leven kan zetten is daarom…

de beslissing te nemen om eerst alle jouw leefruimtes of verkeersruimtes aan te pakken. Hierdoor val je niet langer in bovengenoemde ‘uitstelgedrag-valkuil’ en voorkom je dat je in een soort levende schuifpuzzel belandt. Een schuifpuzzel waarin je overtollige spullen uit je leef- en verkeersruimten naar de zolder, berging of schuur verplaatst in plaats van ze definitief weg te geven of weg te gooien.

Je doet jezelf geen groter plezier dan voortaan al je opruimacties vooral te houden op plekken in huis waar je dagelijks komt. Kun je daarbij wel wat inspiratie gebruiken? Lees dan één of meer van de blogs die we op onze pagina ‘Opruimen’ voor je verzameld hebben. Veel succes!

© De HuishoudCoach® – Els Jacobs