Heb jij regelmatig het goede voornemen om je huis eindelijk eens ECHT te gaan opruimen? Doe dan je voordeel met de volgende opruimtips. Maar pas op… eenmaal begonnen is het lastig om te stoppen :-)!!

5 opruimtips waarmee je direct aan de slag kunt!

1. Vul elke week een ’21 dingen doos’
Vind je het moeilijk om met opruimen te starten, kies dan voor deze beginnerstruc. Zet een lege verhuisdoos op een goed zichtbare plek in huis. Daag jezelf uit daar elke week 21 voorwerpen in te stoppen, die je niet meer gebruikt of leuk vindt: dat lelijke vaasje van je tante, die dubbele kurkentrekker, het jasje waar je uitgegroeid bent, de overtollige sjaals die je deze winter wederom niet hebt gedragen, enz. Breng deze 21 dingen doos in het weekend naar een kringloopwinkel bij jou in de buurt, en begin de dag erna opnieuw met vullen. Maak er een sport van en je huis knapt zienderogen op!

2. Kies voor ‘omgekeerd opruimen’
Soms liggen er zoveel kleine spullen in een la of op een plank, dat je al moedeloos wordt bij de gedachte die te moeten uitmesten. In dat geval kan het handig zijn om te kiezen voor ‘omgekeerd opruimen’. Hevel hiervoor alle spullen van één plek, bijv. je besteklade in de keuken, over in een lege verhuisdoos. Leg bestek dat je uit deze doos haalt na gebruik netjes terug in de oorspronkelijke lade; de spullen die na 4 weken nog steeds onaangeroerd in de doos liggen, kunnen zonder pardon weg.

3. Stel een twijfeldoos in
Ga je sorteren met behulp van de drie dozen HO (Hier Opbergen), EO (Elders Opbergen) en W (Wegdoen), dan is de kans groot dat je spullen tegenkomt die je voor een dilemma stellen: bewaren of wegdoen? Maak het jezelf makkelijk en stel voor deze spullen een aparte twijfeldoos in; doe daar alle voorwerpen in, waarover je nog geen beslissing kunt nemen. Zet deze T-doos na afloop op zolder of in de schuur en schrijf in je agenda dat je hem over 4 weken weer opduikelt. De spullen die je in tussentijd eruit hebt gevist om te gebruiken, mogen blijven. En de rest? Hup naar de kringloopwinkel!

4. Gebruik ‘harde cijfers’ als leidraad
Soms wil je het liefste alles bewaren, maar heb je simpelweg gebrek aan opbergruimte, bjv. om al je boeken kwijt te kunnen. Maak in zo’n geval een simpele rekensom om er achter te komen van hoeveel procent boeken je afstand moet doen (bijv. 10%) om toe te kunnen met je opbergruimte en gebruik dat percentage als grondslag voor een simpele vuistregel: “Van elke 10 boeken gaat er 1 weg.”

5. Pas de ‘1 erin – 1 eruit’ truc toe
Is je kast op lade eenmaal opgeruimd, pas dan de ‘1 erin – 1 eruit’ truc toe. Nieuwe broek erin? Oude broek eruit! Zo houd je je kast of lade op een hele simpele manier in opgeruimde staat!

© De HuishoudCoach – Els Jacobs

Elke maand onze tips gratis in je inbox?

Abonneer je gratis op onze tips!