Veelgestelde vragen

Home/Veelgestelde vragen
Veelgestelde vragen2016-11-14T11:59:22+01:00

veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen over de Opleiding tot Organizer

Wil je meer weten over de Opleiding tot Professional Organizer voor Particulieren (OPOP) van De HuishoudCoach? In onderstaand overzicht vind je de antwoorden op veelgestelde vragen over het beroep van organizer, de inhoud en organisatie van de opleiding, de wijze van inschrijving en kosten, en de periode na de opleiding.

Staat jouw vraag er niet bij? Aarzel niet om ons te mailen of bellen; we helpen je graag verder!

Organiseren jullie ook een informatiebijeenkomst over de opleiding?2019-10-03T14:49:26+01:00

Ja, twee keer per jaar organiseren we de informatiebijeenkomst ‘Organizer worden’. Tijdens deze informatiebijeenkomst vertellen we je alles over het beroep van professional organizer, de Opleiding tot Professional Organizer voor Particulieren en de Opleiding tot Organizer voor de Zakelijke Markt.

Deze informatiebijeenkomst vindt doorgaans plaats in vergadercentrum MeetingPlaza in Utrecht en de kosten voor deelname bedragen € 35,- (incl. BTW). Check onze agenda om te zien of er een nieuwe informatiebijeenkomst staat gepland.

 

Wat doet een professional organizer?2015-02-26T21:49:20+01:00

Een professional organizer brengt overzicht en rust in chaotische woon- en kantooromgevingen. In de praktijk betekent dit dat je als professional organizer ondersteuning en advies geeft aan mensen die moeite hebben met:

 • opruimen: het opschonen en reorganiseren van hun woon- of werkplek
 • administreren: het verwerken van inkomende post en het opzetten van een goed archief
 • agenderen: het effectief afhandelen van projecten en klussen
 • huis- en kantoorhouden: het stroomlijnen van steeds terugkerende taken

 

Hoe ziet de markt voor professional organizers eruit?2017-10-26T09:28:18+01:00

In Nederland kun je als organizer werken met:

 • particulieren ofwel een- en meerpersoonshuishoudens, die ondersteuning vragen bij opruimen, administreren, tijdmanagement, budgetcoaching en/of huishoudmanagement.
 • bedrijven, waarvan medewerkers, managers of de directie hulp nodig hebben bij werkplekorganisatie, e-mail beheer, clean desk management, tijdmanagement of archiefbeheer.

In de Opleiding tot Professional Organizer voor Particulieren leer je hoe je mensen thuis kunt coachen bij effectiever opruimen, administreren, agenderen en huishouden. Wil je liever mensen op de werkvloer begeleiden bij e-mailen, plannen en effectief werken, dan kun je beter de Opleiding tot Organizer voor de Zakelijke Markt volgen.

In 2017 is het beroep van organizer door de Nationale Beroepengids uitgeroepen tot 1 van de 21 nieuwe, kansrijke beroepen:

“De aard van ons werk gaat de komende jaren snel veranderen. Dat is in ieder geval een conclusie wanneer we kijken naar de trend van robotisering van beroepen. Niet alleen de taken, maar ook de werkomstandigheden en samenleving veranderen, waardoor er vraag is naar nieuwe vaardigheden en competenties. Dit leidt tot doorontwikkeling van bestaande beroepen en het ontstaan van nieuwe beroepen: één van die beroepen is het vak van professional organizer.

Een Professional Organizer adviseert en begeleidt personen die meer structuur, overzicht en orde in hun tijd en ruimte willen hebben, zodat zij met meer plezier, rust en ontspanning zich kunnen richten op hun dagelijkse activiteiten. Op particulier gebied kan je dan denken aan een thuis-organizer, een jongeren- of een senioren-organizer. Er zijn ook Professional Organizers die zich richten op mensen met een beperking of hoarding. Naast particulieren kan de Professional Organizer ook bij bedrijven advies en begeleiding geven over hoe hun werknemers de werkzaamheden beter en efficiënter kunnen inrichten. Deze Professional Organizers richten zich op de werkplek, timemanagement en/of financiën.

De vraag naar de Professional Organizer neemt toe, dus dit beroep biedt perspectief.”

Bron: De Nationale Beroepengids 2017

Hoeveel professional organizers zijn er in Nederland?2015-02-22T10:15:48+01:00

Naar schatting zijn er in Nederland 600 professional organizers actief. Ongeveer 75% daarvan werkt parttime en de rest fulltime. De geografische spreiding van organizers houdt gelijke tred met de bevolkingsspreiding in Nederland.

Kan ik mijn werk als organizer combineren met andere verantwoordelijkheden?2015-07-05T07:57:09+01:00

Ja, je werkzaamheden als professional organizer laten zich uitstekend combineren met een reguliere baan of de zorg voor kinderen, aangezien je jouw werkafspraken met cliënten zelf in goed overleg met hen kunt inplannen.

Uit hoeveel cursisten bestaat een opleidingsgroep?2016-03-21T21:05:25+01:00

Elke opleidingsgroep bestaat uit minimaal 8 en maximaal 14 cursisten. Deze groepsgrootte staat garant voor:

 • een optimaal leereffect
 • veel persoonlijke aandacht
 • afwisselende interactie met andere cursisten
Door wie word ik tijdens de opleiding begeleid?2016-11-14T11:59:33+01:00

Voor, tijdens en na de Opleiding tot Professional Organizer voor Particulieren word je persoonlijk begeleid door Dr. Els Jacobs van De HuishoudCoach. Zij staat je met raad en daad bij en is graag bereid om al je vragen rondom het beroep van professional organizer, de Opleiding tot Professional Organizer voor Particulieren en het starten van je eigen bedrijf per mail of telefoon te beantwoorden.

‘Els moet het heel erg druk hebben, dus ben ik steeds weer aangenaam verrast door de snelheid en vriendelijkheid waarmee mijn vragen worden beantwoord. Super!
Mieke
‘Fijn dat ik met mijn vragen altijd bij de LinkedIn groep van oud-cursisten en Els. Het geeft me het gevoel dat ik er niet alleen voor sta.’
Anneke
Met welke boeken werk ik tijdens de opleiding?2018-03-12T12:43:12+01:00

Tijdens de Opleiding tot Professional Organizer voor Particulieren (OPOP) werk je met 3 verschillende boeken:

 1. Het boek ‘Aan de slag met De HuishoudCoach. Opruimen, organiseren en huishouden voor iedereen’ door Els Jacobs (2018). Dit boek, dat geschreven is vanuit het perspectief van mensen die kampen met chaos in huis en hoofd, ontvang je 6 weken voorafgaand aan de eerste cursusdag.
 2. Het OPOP-cursusboek, dat tijdens de opleiding zelf wordt uitgereikt. Hierin vind je alle benodigde informatie over o.a.:
  • het beroep van professional organizer
  • de clientèle van organizers
  • beproefde werkmethodieken om je cliënten te begeleiden bij opruimen, administreren, timemanagement en huishouden
  • technieken om je cliënten effectief te motiveren
  • marketing en acquisitie
  • en een schat aan checklists die je kunt gebruiken bij de uitoefening van je vak als professional organizer
 3. Het ‘Handboek ondernemen’ van de Belastingdienst, waarin je kennis kunt nemen van de financiële en boekhoudkundige aspecten van het starten van een eigen bedrijf, en dat je ontvangt op de laatste cursusdag.
Hoe vind ik een proefklant om stage bij te lopen?2016-06-16T21:11:52+01:00

Tijdens de opleiding loop je 7 uur stage bij een zogenaamde ‘proefklant’. Deze proefklant kun je:

 • uit ons proefklantenbestand van ruim 500 proefklanten betrekken. In dat geval leggen wij het eerste contact voor je met iemand uit jouw regio, waarna jij diegene zelf kunt mailen of bellen om een afspraak te maken voor een kennismakingsgesprek.
 • zelf zoeken via familie, vrienden, je (voormalige) werkkring of social media.

Tijdens de allereerste trainingsdag kun je je voorkeur aan ons kenbaar maken.

Welke beoordeling geven cursisten de Opleiding tot Professional Organizer?2016-03-21T21:06:22+01:00

Cursisten van de Opleiding tot Professional Organizer voor Particulieren (OPOP) beoordelen de opleiding met ruim een 9 gemiddeld. Hiermee is de OPOP al jarenlang de best beoordeelde opleiding tot professional organizer van Nederland. Onze cursisten zijn onder meer lovend over:

 • De deskundigheid, het enthousiasme en de hulpvaardigheid van de docenten
 • De toepasbaarheid van de methodieken en
 • De bruikbaarheid van het cursusmateriaal
 • De mogelijkheid om stage te lopen bij proefklanten
 • De positieve sfeer gedurende de trainingsdagen
 • De heldere communicatie voor, tijdens en na de opleiding

We geven graag het woord aan onze cursisten!

Is De HuishoudCoach geregistreerd door het CRKBO?2016-11-14T11:59:33+01:00

crkboJa, De HuishoudCoach® is sinds 2010 als onderwijsinstelling geregistreerd door het Centraal Register Kort Beroeps Onderwijs (CRKBO). Dit betekent dat De HuishoudCoach® met succes een strenge audit heeft ondergaan op zorgvuldigheid, rechtszekerheid, redelijkheid, betrouwbaarheid en kenbaarheid en we onze opleiding en 1-daagse trainingen derhalve BTW-vrij mogen verzorgen.

Dankzij de CRKBO-registratie van De HuishoudCoach bespaar je standaard 21% op je cursuskosten en ben je er zeker van dat de cursusorganisatie en bedrijfsvoering van De HuishoudCoach piekfijn in orde zijn!

Is De HuishoudCoach aangesloten bij de NBPO?2016-11-14T11:59:33+01:00

nbpo logoJa, De HuishoudCoach is sinds 2006 aangesloten bij de Nederlandse Beroepsvereniging van Professional Organizers (NBPO), die als doel heeft om de kwaliteit, professionaliteit en veelzijdigheid van professional organizers in Nederland en Belgie te vergroten.

Meer informatie over de activiteiten van de NBPO en de toelatingseisen om aspirant-lid te kunnen worden vind je op hun website.

Is de cursuslocatie goed bereikbaar?2016-03-21T21:08:55+01:00

Ja, de Opleiding tot Professional Organizer voor Particulieren vindt plaats in Vergadercentrum MeetingPlaza, Godebaldkwartier 20 te Utrecht, dat in het hart van het overdekte winkelcentrum Hoog Catherijne gelegen is.

Vergadercentrum MeetingPlaza is zowel via het Openbaar Vervoer (OV) als per auto uitstekend bereikbaar en ruime parkeergelegenheid bevindt zich op een steenworp afstand in de parkeergarage ‘Moreelse Park’.

Is het mogelijk rekening te houden met mijn dieetwensen?2016-03-21T21:09:49+01:00

Ja, tijdens De Opleiding tot Professional Organizer voor Particulieren lunchen we in het restaurant van vergadercentrum MeetingPlaza, waar je vrijelijk kunt kiezen uit een heerlijk vers en gevarieerd assortiment van salades, vruchtensappen, smoothies, soepen, broodjes, koffie en thee, zodat je jouw lunch kunt aanpassen op je eigen dieetwensen.

Hoe kan ik me inschrijven voor de opleiding?2015-03-03T09:00:16+01:00

Je kunt je inschrijven voor de Opleiding tot Professional Organizer voor Particulieren door het OPOP-inschrijfformulier volledig ingevuld en ondertekend:

 • per post te zenden aan De HuishoudCoach, Staverse Jolwerf 4, 2317 DW te Leiden of
 • per mail te sturen aan info@dehuishoudcoach.nl.

Na ontvangst van je inschrijfformulier zenden we je per omgaande de bevestiging van je inschrijving, de cursusbeschrijving en een overzicht van wanneer je welk poststuk van ons kunt verwachten in aanloop naar de eerste cursusdag.

N.B. Inschrijvingen worden behandeld op volgorde van binnenkomst.

Wanneer kan ik starten met de Opleiding tot Professional Organizer?2015-07-05T08:00:46+01:00

De startdata van de verschillende opleidingsgroepen van de Opleiding tot Professional Organizer voor Particulieren vind je in dit overzicht, dat van maandag t/m vrijdag dagelijks wordt bijgewerkt. Houd bij het raadplegen van het overzicht de volgende punten in de gaten:

 • Zodra een opleidingsgroep bijna vol zit, vermelden we bij de desbetreffende opleidingsgroep het aantal nog beschikbare plekken. Hieraan kun je echter geen rechten ontlenen, aangezien we op sommige dagen meerdere aanmeldingen tegelijkertijd ontvangen, maar we doen ons uiterste best de informatie zo actueel mogelijk te houden.
 • Is de opleidingsgroep van je voorkeur vol, dan kun je je vrijblijvend aanmelden voor de wachtlijst voor desbetreffende opleidingsgroep.
Kan ik op de wachtlijst geplaatst worden voor een groep die al vol zit?2018-11-03T16:10:38+01:00

Ja, als de opleidings- of trainingsgroep van je voorkeur al vol zit, kun je je hiervoor vrijblijvend op de wachtlijst laten plaatsen. Mocht er door onvoorziene omstandigheden een plek vrijvallen in deze groep en jij bovenaan de wachtlijst staan, dan word je door ons gecontacteerd met de vraag of je al dan niet wilt instromen.

Wil je graag op de wachtlijst geplaatst worden voor één van onze opleidingen of trainingen? Mail ons dan je naam en telefoonnummer plus de opleidings- of trainingsgroep(en) van je voorkeur. Je ontvangt daarna van ons per omgaande een bevestiging van je vrijblijvende plaatsing op de wachtlijst.

N.B. Aanmeldingen voor de wachtlijst worden behandeld op volgorde van binnenkomst. Maar cursisten die zich al hebben ingeschreven voor een latere editie van dezelfde opleiding of training, krijgen vanzelfsprekend voorrang boven niet-ingeschrevenen wanneer er een plek vrijvalt.

 

Wat kost de Opleiding tot Professional Organizer?2019-09-18T07:27:24+01:00

De kosten van de Opleiding tot Professional Organizer voor Particulieren bedragen € 1795,-. (vrijgesteld van BTW i.v.m. CRKBO-registratie). Hiervoor ontvang je:

 • 4 trainingsdagen (8 dagdelen)
 • alle benodigde literatuur
 • lunches, koffie, thee, fruit en versnaperingen
 • begeleiding door Els Jacobs vanaf het moment van je inschrijving tot 1 jaar na afronding van je opleiding

 

Wanneer ontvang ik de factuur van de Opleiding tot Professional Organizer?2016-06-16T21:12:26+01:00

Ongeveer 6 weken voor aanvang van de Opleiding tot Professional Organizer voor Particulieren ontvang je van ons per post het cursuspakket. Dit bestaat uit een voorbereidende thuisopdracht, het boek ‘Aan de slag met De HuishoudCoach’ en de factuur. De betalingstermijn van de factuur is 30 dagen.

Kan ik de factuur van de Opleiding tot Professional Organizer in termijnen betalen?2015-07-05T08:05:16+01:00

Ja, het is mogelijk om de factuur van de Opleiding tot Professional Organizer voor Particulieren in 3 gelijke termijnen te voldoen. Mocht je van deze mogelijkheid gebruik willen maken, vermeld dit dan bij het ‘Opmerkingen’ -veld op het OPOP-inschrijfformulier.

Ik wil graag contact houden met de andere cursisten en trainers, kan dat?2015-02-26T21:09:29+01:00

Ja, tweejaarlijks oorganiseert De HuishoudCoach een terugkomdag van oud-cursisten van de Opleiding tot Professional Organizer voor Particulieren, waarop je inspirerende, vakgerelateerde workshops kunt volgen, nieuwe collega’s kunt leren kennen, met oude bekenden kunt bijpraten en natuurlijk van lekkere hapjes kunt genieten.

Daarnaast ontvang je na afronding van de opleiding een uitnodiging voor de besloten LinkedIn groep ‘Oud-cursisten van de Opleiding tot Professional Organizer voor Particulieren’. In deze LinkedIn groep kun je vragen, verzoeken en tips posten en met andere oud-cursisten en trainer Els Jacobs van gedachten wisselen over alles wat met professional organizing, ondernemen en marketing te maken heeft.

Kan ik na de opleiding in dienst komen van De HuishoudCoach?2016-10-05T14:20:49+01:00

Nee, De HuishoudCoach is formeel een eenmansbedrijf en neemt als zodanig geen mensen in dienst. Wel heeft De HuishoudCoach met enkele andere ervaren, deskundige organizers een samenwerkingsverband, om grotere organizingprojecten te kunnen uitvoeren en nieuwe diensten en producten te ontwikkelen.

Kan ik na de opleiding lid worden van de NBPO?2015-02-26T21:08:16+01:00

Ja, na afronding van de Opleiding tot Professional Organizer voor Particulieren kun je je aanmelden bij de Nederlandse Beroepsvereniging van Professional Organizers (NBPO) als aspirant-lid; het gevolgd hebben van de Opleiding tot Professional Organizer strekt daarbij tot je aanbeveling.

Naast het gevolgd hebben van een relevante opleiding, stelt de NBPO echter nog enkele aanvullende eisen aan aspirant-leden. Bekijk de toelatingseisen en de aanmeldingsprocedure van de NBPO.

Waar vind ik een leuke vacature organizer?2016-11-24T11:26:00+01:00

Vacature organizer: waarschijnlijk heb je deze woorden als aankomende organizer wel eens gegoogled, want waar vind je als professional organizer, opruimcoach of huishoudcoach een leuke vacature? Voor het antwoord op deze vraag is het belangrijk te weten hoe de dienstverlening door organizers in Nederland is georganiseerd.

Het beroep professional organizer wordt in Nederland beoefend door zelfstandig ondernemers. Een keuze voor het beroep van professional organizers houdt dus automatisch een keuze voor het starten van een eigen bedrijf in. Dat betekent in de praktijk dat er zelden een vacature voor een professional organizer op het internet of in de krant te vinden is; net als andere dienstverlenende bedrijven werft iedere organizer namelijk zijn of haar eigen klanten.

Als organizer vervul je doorgaans dus geen bestaande vacature, maar zet je jouw kennis en vaardigheden via o.a. een eigen website in de ‘etalage’ zodat mensen die jouw hulp op het gebied van opruimen, administratie, timemanagement en huishouden uitstekend kunnen gebruiken, de weg naar jou makkelijk kunnen vinden. Dat is ook precies de reden waarom in onze Opleiding tot Professional Organizer voor Particulieren veel aandacht wordt besteed aan marketing en acquisitie!