‘Voor het geval dat-spullen’ loslaten: de 20/20 regel

//‘Voor het geval dat-spullen’ loslaten: de 20/20 regel

‘Voor het geval dat-spullen’ loslaten: de 20/20 regel

Geef het maar toe toe: waarschijnlijk bewaar je net als ik vaak spullen voor het geval je ze nodig zal hebben in een niet-bestaande, denkbeeldige en verre toekomst. De meest uiteenlopende dingen bevolken je kamers en kasten met het oog op de geringe kans dat je ze óóit zal gebruiken tijdens een vakantie, groot feest of andere bijzondere gelegenheid…

‘Voor het geval dat-spullen’

Helaas doen mensen in de praktijk zelden iets met dergelijke ‘voor het geval dat-spullen’. Jammer, want ze nemen veel ruimte in beslag, staan vaak in de weg en vragen tijd en energie. Als ze stuk zijn moet je ze repareren, als ze vies zijn moet je ze schoonmaken en als ze van hun plek liggen moet je ze opruimen. Terwijl het meestal om spullen gaat, die je écht nóóit zal gebruiken en die je – wanneer je ze de deur wijst – veel leef- en kastruimte zouden opleveren!

De 20/20 regel

In de afgelopen jaren hebben Joshua Fields Millburn en Ryan Nicodemus van The Minimalists het overgrote deel van hun ‘voor het geval dat-spullen’ daarom losgelaten. Ze gebruikten hiervoor de 20/20 regel: alle ‘voor het geval dat-spullen’ die ze voor minder dan €20 in minder dan 20 minuten van hun woonplaats konden vervangen, gingen weg. Heel stoer!

Minimale verliespost

Wat waren hun bevindingen? Fields Millburn en Nicodemus hebben inmiddels honderden van dergelijke makkelijk vervangbare ‘voor het geval dat-spullen’ weggedaan en de regel bleek in maar liefst 100% van die spullen te werken! De meeste spullen hebben ze geen seconde gemist. En de 4 voorwerpen die ze bij nader inzien toch wel nodig bleken te hebben, konden ze inderdaad voor minder dan €20 binnen 20 minuten aanschaffen. Hun verliespost was dus minimaal.

Maar hoe zat het met hun winstpost? Het wegwerken van alle makkelijk te vervangen ‘voor het geval dat-spullen’ heeft hen naar eigen zeggen veel opgeleverd: rust in het hoofd en ruimte in huis. En er is een last van hun schouders gevallen!

Werkt 99%

Kortom, de handige 20/20 regel werkt waarschijnlijk 99% van de tijd voor 99% van alle ‘voor het geval dat-spullen’ bij 99% van alle mensen, jou inbegrepen :-), dus misschien kan jij er jouw voordeel mee doen! Welke spullen houd jij vast voor het geval dat? En welke items hiervan zou je kunnen loslaten, wanneer je de 20/20 regel toepast? Ik ben benieuwd!

Els Jacobs- De HuishoudCoach. Bron: Dit blog is een vrij vertaalde en bewerkte versie van Getting rid of just-in-case items: 20 dollars, 20 minutes.

By | 2017-04-12T14:46:06+00:00 april 12th, 2017|

About the Author:

Dr. Els Jacobs (1965) is oprichter en eigenaar van De HuishoudCoach en licentiegever van de Opgeruimd Leven methodiek. Els is binnen De HuishoudCoach actief als trainer, auteur en professional organizer. Zij verzorgt o.a. de Opleiding tot Professional Organizer voor Particulieren, schrijft uitstekend gerecenseerde opruimboeken, en coacht en adviseert particulieren, ondernemers en kenniswerkers bij het (re)organiseren van hun huis, bedrijf en/of werk. Op aanvraag verzorgt Els ook workshops, workshopdagen, presentaties en lezingen op maat.

Send this to a friend