Wasmachine schoonmaken? Ja, zelfs een wasmachine – een apparaat dat toch ontworpen is om kleding schoon te maken – kan vies worden! Kalkaanslag, vetluis, aangekoekte zeepresten in het zeepbakje: het zijn allemaal zaken die de werking van je wasmachine nadelig kunnen beïnvloeden..

In de boenklus van deze maand storten we ons daarom op het reinigen van dit onmisbare huishoudelijke apparaat, zodat je wasgoed straks weer schoon en frisruikend de wasmachine verlaat.

De uitdaging: wasmachine schoonmaken

Actie:            Wasmachine schoonmaken
Tijdsduur:   1 uur
Nodig:          Natuurazijn of soda, rol wc-papier of keukenpapier, zachte borstel, vaatdoek, emmertje sop

Aan de slag met je wasmachine schoonmaken!

1. Open de deur van je wasmachine en maak de rubberen rand (manchetrand) met een prop papier goed schoon. Je zult merken dat er grijzige aanslag vanaf komt, die ‘vetluis’ heet. Vetluis is geen beestje, maar een verzamelnaam voor stoffen die overblijven nadat haren, huidschilfers en lichaamsvetten een reactie zijn aangegaan met je wasmiddel. Vetluis ontstaat vooral wanneer je vaak op lage temperaturen wast en/of teveel wasmiddel gebruikt; het heeft de vervelende eigenschap dat het je wasgoed vies laat ruiken, de waterhuishouding in je machine ontregelt en vlekken op je wasgoed achterlaat. Hoe meer vetluis je verwijdert, hoe beter dus!

2. Haal het zeepbakje uit je wasmachine en borstel dit schoon. Spoel het bakje daarna goed af en laat het drogen. Ben je liever lui dan moe, overweeg dan om het zeepbakje mee te laten draaien in de vaatwasser: zo is hij in geen tijd weer ‘spic en span’ en heb jij er geen omkijken naar.

3. Sop daarna de ruimte waar het zeepbakje normaliter in zit uit. Vaak zitten ook hier flink wat aangekoekte zeepresten; wrijf deze met de zachte borstel of de vaatdoek allemaal weg en spoel de holte met water na. Plaats daarna het schone zeepbakje terug.

4. Doe een flinke scheut natuurazijn of halve kop soda in de lege trommel en draai een 90 C wasprogramma. Door de combinatie van schoonmaakmiddel en hoge temperatuur lossen vet, vuil en kalk supergoed op. Zo wordt je wasmachine weer helemaal schoon en zal – eindelijk – weer lekker fris ruiken!

5. Reinig intussen de buitenkant van je wasmachine. Gebruik hiervoor het emmertje met sop en de vaatdoek. Neem ook meteen eventuele flessen of pakken wasmiddel die bovenop je machine staan even af. Kleine moeite, maar daarna is je wasmachine om door een ringetje te halen!

Langer profijt hebben van je schone wasmachine?

  • Doseer je wasmiddel voortaan met de doseerdop of doseerschepje; onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat je bij de ‘doseermethode’ 30% minder wasmiddel gebruikt dan bij de ‘scheutjesmethode’. Dat is niet alleen goed voor je wasmachine, maar ook goed voor je portemonnee en het milieu.
  • Wen jezelf daarnaast aan om minimaal twee keer per maand een was op 90 C te draaien; zo voorkom je dat de vetluis opnieuw toeslaat en dat de wasmachine schoonmaken op je maandelijkse klussenlijst komt te staan!
  • Gebruik voortaan poeder wasmiddel in plaats van vloeibaar wasmiddel. Bij eerstgenoemd wasmiddel blijven er namelijk veel minder zeepresten achter in je wasmachine, zodat je wasmachine veel langer lekker fris blijft ruiken. En je kleding dus ook! 🙂

© De HuishoudCoach – Els Jacobs

Elke maand onze tips gratis in je inbox?

Abonneer je gratis op onze tips!